Google is een elektronische virtuele zoekmachine met als doel informatie te verschaffen op een georganiseerde manier. Google bestaat uit allerhande lijsten van webpagina's, boeken, video's, vertaalmachines,... Een rijkvolle bron van verscheidene media!
Google is een zoekmachine die telkens na elke zoekactie met een superhoge snelheid een groot aantal resultaten opsomt. De pagina die dan tevoorschijn komt, bestaat uit 2 delen. De linkerkant geeft de verschillende websites weer die te maken hebben met het opgezochte onderwerp, bovenaan staat telkens de meest bezochte populaire pagina. Rechts en bovenaan staan verschillende adverteerders.
Uiteindelijk bepaalt de surfer zelf welke site hij kiest, welke voor hem het relevantst is.
Google is immers enkel een informatieverzamelaar, het heeft geen controle op de efficiënte inhouden van de websites. Daarbij moet je ook rekening houden met het feit dat de lijst ook samengesteld wordt, rekenighoudend met de adverteerders. Google wordt betaald door hen,
zodat hun site hoger in de lijst zou terechtkomen. Maar zoals ik al zei, toch wordt er nog steeds gekeken naar het aantal bezoekers van de websites.
De partners: Brewster Kahle. Ze willen een openbare bibliotheek organiseren waarin verschillende organisaties werken aan een digitaal en open storage van boeken.
Het ‘hole in the wall’ project is opgericht in India. Sugata Mitra is diegene die met het idee kwam om computers in de straten te plaatsen voor school- en straatkinderen om te kijken of ze ermee uit zichzelf kunnen mee werken, aangezien er een tekort is aan leerkrachten. Conclusie: een 200-tal kinderen hebben het zichzelf geleerd. Vooral functies als muziek downloaden en spelletjes spelen kregen ze na een tijdje onder controle. Wanneer ze het saai beginnen te vinden, begonnen ze te surfen op Google voor hun huiswerk. Andere Afrikaanse landen, Venezuela en Argentinië hebben interesse in dit project. Nadeel: doordat ze enkel met Google werken, kan er enkel sprake zijn van 1 mening en dus geen kritisch algemeen denkvermogen.
Gevaar i.v.m. pricacy: Google bewaart uw zoekinformatie om de kwaliteit te verbeteren. Dit houdt in dat ze dit bewaren in grote hoeveelheden voor een lange periode. Dit betekent uiteindelijk dat jouw zoekresultaten worden gelinkt aan het internetadres van jouw computer, je bent dus traceerbaar. Google komt vooral persoonlijke informatie te weten via zijn toepassingen zoals G-mail, Google calendar,…
Men wil een monopolie van Google tegengaan. Het schijnt zelfs dat Google participeert aan het beletten van vrije meningsuiting: de organisatie werkt samen met de Chinese regering bij de censuur van zoekresultaten voor de Chinese bevolking. Rechtvaardig?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten